ΕΠΙΤΑΓΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ

Η επιταγή είναι κατ’αρχήν γεννημένο εις διαταγή αξιόγραφο, στο οποίο ενσωματώνεται αυτοτελής και αφηρημένη απαίτηση κατά εκδότη και οπισθογράφων.

Με την επιταγή ο εκδότης δίνει εντολή (διαταγή) στην τράπεζά να πληρώσει τον κομιστή της επιταγής το αναγραφόμενο ποσό, κάνοντας ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό του εκδότη.

Η επιταγή, εν αντιθέσει με τη συναλλαγματική, αποτελεί αποκλειστικά μέσο πληρωμής. Παρά ταύτα, η επιταγή στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πιστώσεως στην περίπτωση των μεταχρονολογημένων επιταγών.


Σύμφωνα με το άρ.1 του Ν.5960/1933, το αξιόγραφο της επιταγής για να είναι έγκυρο πρέπει να περιέχει τα εξής τυπικά στοιχεία:

  1. Ονομασία Επιταγή
  2. Απλή & Καθαρά Εντολή περί πληρωμής ορισμένου ποσού
  3. Όνομα Πληρωτή
  4. Τόπος πληρωμής
  5. Χρονολογίας και τόπος έκδοσης
  6. Υπογραφή Εκδότη

Ελλείψει κάποιου εκ των ανωτέρω στοιχείων, δεν υφίσταται επιταγή.


Επίσης, ισχύουν τα εξής, βάσει του ως άνω νόμου:

  • Για την πληρωμή της επιταγής ευθύνονται ο εκδότης, οι οπισθογράφοι και τυχόν τριτεγγυητές, όχι όμως η πληρώτρια τράπεζα.
  • H επιταγή είναι πληρωτέα εν όψει. Ως προς τις μεταχρονολογημένες επιταγές, οι οποίες φέρουν μεταγενέστερη ημερομηνία από την πραγματική ημερομηνία έκδοσης τους, αυτές δύνανται να εμφανισθούν προς πληρωμή ακόμα και πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία.
  • Στην περίπτωση που ο κομιστής δεν εμφανίσει εγκαίρως την επιταγή προς πληρωμή στην τράπεζα, απόλλυται των αναγωγικών του αξιώσεων. Η τράπεζα, ωστόσο, μπορεί να πληρώσει την επιταγή, ακόμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης εμφάνισης της από τον κομιστή, υπό την προϋπόθεση της μη ανάκλησης της από τον εκδότη. Αν ο κομιστής εκπέσει των αναγωγικών του αξιώσεων, διατηρεί την αξίωση αδικαιολογήτου πλουτισμού.


Η Μαριάντζελα Φραγγή είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας

LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2221181308

e-mail: mariafr.lawoffice@gmail.com

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 131616223_3586906204724989_4341998669420592615_o-1024x558.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *