ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΞΙΩΣΕΙΣ

Φωτογραφία από EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/el-gr/photo/6077181/

Η προσωπικότητα του ανθρώπου προστατεύεται κατ’αρχήν από τις διατάξεις 7-60, 932 του Αστικού Κώδικα και στο άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος.

Τι περιλαμβάνει η προστασία της προσωπικότητας ;

Κατά ενδεικτική αναφορά, προστατεύονται, ως στοιχεία προσωπικότητας, η φυσική και ψυχική υπόσταση ενός ατόμου, το δικαίωμα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του, τα μέσα προσδιορισμού ενός προσώπου, τα προϊόντα διανοίας του, τα στοιχεία που ανήκουν στην σφαίρα απορρήτου ενός ατόμου, τα προσωπικά του δεδομένα, καθώς και τα κοινόχρηστα πράγματα, διότι τα τελευταία θεωρούνται ως μέσα ανάπτυξης της προσωπικότητας του, κ.ά.

Αναλυτικότερα, έκφανση της προσωπικότητας αποτελεί το ανθρώπινο σώμα, η ζωή, η υγεία, ο ψυχοσυναισθηματικός κόσμος ενός ατόμου, η πνευματική, κοινωνική έκφανση της προσωπικότητας, η ακώλυτη επικοινωνία με εξ αίματος συγγενείς, η ελευθερία κίνησης, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, η ελευθερία έκφρασης, η προσωπική ασφάλεια, το όνομα, η εικόνα, η φωνή, τα καλλιτεχνικά/λογοτεχνικά του έργα, ό,τι σχετίζεται με την ιδιωτική ζωή ενός ατόμου, επαγγελματική του απασχόληση, κ.ά.


Σύμφωνα με την απόφαση 576/2020 του ΕφΠατρ, προσβολή της προσωπικότητας στοιχειοθετείται σε κάθε περίπτωση μειωτικής επεμβάσεως από τρίτο στη σφαίρα αυτής, δηλαδή σε οποιοδήποτε από τα αγαθά που συνθέτουν αυτήν (προσωπικότητα) και προσδιορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου, με την οποία διαταράσσεται η κατάσταση σε μία ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής ή ψυχικής πνευματικής και κοινωνικής προσωπικότητος του βλαπτομένου.

Η προσβολή είναι παράνομη, όταν η επέμβαση στην προσωπικότητα του άλλου δεν είναι επιτρεπτή από το δίκαιο ή γίνεται σε ενάσκηση δικαιώματος το οποίο όμως είτε είναι, από άποψη εννόμου τάξεως, ήσσονος σπουδαιότητας, είτε ασκείται καταχρηστικώς.

Ο νόμος καθιερώνει αντικειμενική ευθύνη του προσβάλλοντος, μόνο ως προς την αξίωση άρσης της προσβολής και παράλειψής της στο μέλλον, ενώ για την αξίωση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, απαιτεί και το στοιχείο της υπαιτιότητας (ΑΠ 1251/2015, ΑΠ 265/2015, ΑΠ 931/2014 ΤΝΠ «ΝΟΜΟΣ»).

Προσβολή προσωπικότητας μπορεί να προκύψει από ποινικά κολάσιμη πράξη όπως ψευδή καταμήνυση, εξύβριση, απλή αλλά και η συκοφαντική δυσφήμιση (ΕφΠατρ 22/2022).


Σε αυτό το σημείο, αξίζει να γίνουν οι εξής παρατηρήσεις:

  • To κυοφορούμενο διαθέτει προσωπικότητα, εφόσον γεννηθεί ζωντανό (ΑΚ 36).
  • νομικά πρόσωπα επίσης προστατεύονται από τις διατάξεις περί προσωπικότητας ως προς τα στοιχεία της καλής φήμης, επωνυμίας, αξιοπιστίας, κ.ά.
  • Η προστασία προσωπικότητας εκτείνεται και στα κοινόχρηστα αγαθά, π.χ. αξίωση ακώλυτης χρήσης του περιβάλλοντος, μη ρύπανσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι επιμέρους προϋποθέσεις (παράνομης) προσβολής της προσωπικότητας.
  • Τα προσωπικά δεδομένα, αποτελούν επίσης έκφανση της προσωπικότητας και προστατεύονται ειδικώς από το ν.4624/2019.

Ποιες οι αξιώσεις από την προσβολή της προσωπικότητας;

  • Ο προσβληθείς μπορεί να ζητήσει, αν η προσβολή είναι ακόμα ενεργή, την άρση αυτής.
  • μη επανάληψη προσβολής στο μέλλον, αν επίκειται κίνδυνος επανάληψης αυτής.
  • αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για αδικοπραξίες, οπότε απαιτείται υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά εκ του προσβολεα.
  • αξίωση ικανοποίησης ηθικής βλάβης για μη περιουσιακές ζημίες.
  • δυνατότητα άσκησης αναγνωριστικής αγωγής ή συνηθέστερα αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.


Η Μαριάντζελα Φραγγή, είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας

LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2221181308

e-mail: mariafr.lawoffice@gmail.com

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 131616223_3586906204724989_4341998669420592615_o-1024x558.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *