Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με το Ν.3418/2015, υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης του ασθενούς για την επιχείρηση οποιωνδήποτε ιατρικών πράξεων.

Με άλλα λόγια, ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή.

Συγκερκιμένα, το άρθρο 12 ΚΙΔ ορίζει σαφείς προϋποθέσεις για την παροχή και το κύρος συναίνεσης εκ μέρους του ασθενή:

  • Η ενημέρωση που παρέχεται πριν από οποιαδήποτε ιατρική πράξη πρέπει να είναι πλήρης, σαφής και κατανοητή.
  • Ο ασθενής να έχει ικανότητα για συναίνεση. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανήλικος, η συναίνεση δίδεται από αυτούς που ασκούν τη γονική μέριμνα ή έχουν την επιμέλειά του. Αν ο ασθενής δεν διαθέτει ικανότητα συναίνεσης, η συναίνεση για την εκτέλεση ιατρικής πράξης δίδεται από τον δικαστικό συμπαραστάτη ή τους οικείους του ασθενή, αν δεν έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης.
  •  Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός πρέπει να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την εκούσια συμμετοχή, σύμπραξη και συνεργασία του ασθενή, και ιδίως εκείνου του ασθενή που κατανοεί την κατάσταση της υγείας του, το περιεχόμενο της ιατρικής πράξης, τους κινδύνους, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της πράξης αυτής.
  • Η συναίνεση πρέπει να καλύπτει πλήρως την ιατρική πράξη και κατά το συγκεκριμένο περιεχόμενο της και κατά τον χρόνο εκτέλεσης της.
  • Η συναίνεση δεν μπορεί να  είναι αποτέλεσμα πλάνης, απάτης ή απειλής και να έρχεται σε σύγκρουση με τα χρηστά ήθη, δηλαδή τυχόν αντίθεση προς στα χρηστά ήθη αφορά την συναίνεση και όχι την πράξη.

Κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται συναίνεση:

α) στις επείγουσες περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν μπορεί να ληφθεί κατάλληλη συναίνεση και συντρέχει άμεση, απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας,

β) στην περίπτωση απόπειρας αυτοκτονίας ή

γ) αν οι γονείς ανήλικου ασθενή ή οι συγγενείς ασθενή που δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να συναινέσει ή άλλοι τρίτοι, που έχουν την εξουσία συναίνεσης για τον ασθενή, αρνούνται να δώσουν την αναγκαία συναίνεση και υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία του ασθενή.Η Μαριάντζελα Φραγγή, είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και της “Επιτροπής Κρατουμένων Φυλακών”, LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2221181308 και e-mail: mariafr.lawoffice@gmail.com

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 131616223_3586906204724989_4341998669420592615_o-1024x558.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *