ΠΟΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ; (ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ & ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Yπάρχουν τρεις τακτικοί τύποι διαθήκης: Η ιδιόγραφη, η μυστική και η δημόσια διαθήκη, οι οποίες είναι μεταξύ τους ισότιμες.

Με την διαθήκη διανέμεται η περιουσία του διαθέτη, σύμφωνα με την βούληση του τελευταίου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τυχόν ακίνητα, χρήματα, τραπεζικοί λογαριασμοί, κοσμήτατα, κ.ά. Έτσι, κληρονόμοι μπορεί να είναι όχι μόνο συγγενείς/σύζυγοι αλλά και τρίτα πρόσωπα (εξωτικοί).

Ελλείψει διαθήκης, η περιουσία του κληρονομουμένου περιέρχεται στους εξ αδιαθέτου κληρονόμους. Σε περίπτωση που κάποιος πεθάνει χωρίς διαθήκη και δεν υπάρχει κανένας συγγενής, τότε η περιουσία περιέρχεται στο Δημόσιο.  


Η άκυρη διαθήκη θεωρείται σαν να μην έγινε ποτέ. Η ακυρότητα της ισχύει εκ του νόμου και όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει αναγνωριστική αγωγή (ΚΠολΔ 70) στο αρμόδιο δικαστήριο της περιφέρειας της τελευταίας κατοικίας του κληρονομουμένου.

Περιπτώσεις άκυρης διαθήκης είναι:

  • Ανικανότητα προς σύνταξη διαθήκης, π.χ. λόγω ψυχικής/διανοητικής διαταραχής (ΑΚ 1719)
  • Μη τήρηση του προβλεπόμενου εκ του νόμου τύπου προς σύνταξη διαθήκης (ΑΚ 1718)
  • Ελαττώματα ως προς το περιεχόμενο της διαθήκης, π.χ. εικονικότητα, αντίθεση στα χρηστά ήθη/νόμο, έλλειψη σοβαρής και οριστικής πρόθεσης για σύνταξη διαθήκης (animus testandi), κ.ά.

Η ακυρότητα μπορεί να είναι αρχική ή επιγενόμενη (π.χ. σε περίπτωση ανάκλησης ΑΚ 1763), καθώς και ολική, δηλαδή να αφορούν την ακυρότητα ολόκληρης της διαθήκης ή μερική, οπότε αφορά τμήμα αυτής.

Επίσης, μπορεί να απόλυτη, οπότε λαμβάνεται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο και μπορεί να προβληθεί από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον ή σχετική. Η ακυρότητα μπορεί να είναι θεραπεύσιμη ή οριστική.


Νομολογιακά Παραδείγματα:

  • Απόλυτη ακυρότητα ιδιόγραφης διαθήκης που δεν έχει γραφεί ολόκληρη, χρονολογηθεί και υπογραφεί με το χέρι του διαθέτη κατά ΑΚ 1718 και 1721 (ΠΠρ Σάμου 4/2021, ΕφΘρακ 88/2021).
  • Μερική Ακυρότητα διάταξης τελευταίας βουλήσεως, λόγω αντίθεσης του περιεχομένου της στα χρηστά ήθη. Ακύρωση διαθήκης λόγω απάτης. Στην έννοια αυτής περιλαμβάνονται ψευδείς και υποβολιμαίες ή δελεαστικές παραστάσεις, οι οποίες έγιναν με δόλο και τεχνηέντως, είχαν δε ως αποτέλεσμα να πείσουν και να παρασύρουν τον διαθέτη να περιλάβει στη διαθήκη του διάταξη, την οποία δεν θα διατύπωνε, αν δεν μεσολαβούσε η συμπεριφορά εκείνου που μετήλθε την απάτη (ΑΠ 361/2021).
  • Απόλυτη ακυρότητα δημόσιας διαθήκης λόγω έλλειψης συνείδησης των πραττομένων του διαθέτη αλλά και ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής του (ΑΚ 1719).


Η Μαριάντζελα Φραγγή, είναι δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και της “Επιτροπής Κρατουμένων Φυλακών”, με ενεργή απασχόληση και εκπροσώπηση στα δικαστήρια εντολέων επί ποινικών και αστικών υποθέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2221181308 και e-mail: mariafr.lawoffice@gmail.com

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 131616223_3586906204724989_4341998669420592615_o-1024x558.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *