ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΚ & ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Με το άρθρο 86 του Ν.4855/2021 τροποποιείται η παρ.1 του 372 ΠΚ

Ειδικότερα, η παρ. 1 του άρθρου 372 ΠΚ τροποποιείται ως προς την ποινή και διαγράφεται η περίπτωση τέλεσης κλοπής με διάρρηξη, για την οποία έλειπε σαφής ορισμός υπό τον Ν.4619/2019, και το άρθρο 372 πλέον διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 372

1. «Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.

2. Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια».

Συμπερασματικά, για τη στοιχιοθέτηση της αξιοποίνου πράξεως της κλοπής απαιτείται να υπάρχει «πράγμα» (δηλ. αυθύπαρκτο, απρόσωπο, δεκτικό ανθρώπινης εξουσίασης),

το οποίο να είναι «ξένο», (δηλ. να ανήκει κατά κυριότητα σε άλλον σύμφωνα με τους κανόνες του ΑΚ)

και «κινητό», (δηλ. να μπορεί να μετακινηθεί ακόμα και με απόσπαση)

και να υπάρχει «αφαίρεση» αυτού, (δηλ. κατάλυση ξένης κατοχής και θεμελίωση νέας από τον δράστη).

Επιπλέον, ως προς τα στοιχεία της υποκειμενικής υπόστασης χρειάζεται να υπάρχει σκοπός παράνομης ιδιοποίησης.


  • Πότε στοιχειοθετείται κλοπή επί τεχνητών μελών του ανθρωπίνου σώματος;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για το αν στοιχειοθετείται κλοπή επί των τεχνητών μελών του ανθρωπίνου σώματος. Σε αυτά ισχύει η εξής διάκριση: Αν στα τεχνητά μέλη του ανθρωπίνου σώματος παρατηρείται «διαρκής οργανικός σύνδεσμος» με το ανθρώπινο σώμα (π.χ. βηματοδότης). Κλοπή μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο όταν λείπει ο διαρκής οργανικός σύνδεσμος με το ανθρώπινο σώμα.

  • Τα ζώα θεωρούνται πράγματα;

Τα ζώα θεωρούνται πράγματα κατά το δίκαιο μας και μπορούν ακολούθως να αποτελέσουν αντικείμενο κλοπής.

  • Τα αντικείμενα μηδαμινής αξίας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κλοπής;

Η αξία του πράγματος δεν διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην στοιχειοθέτηση της κλοπής, μίας και δεν είναι απαραίτητο η κλοπή να επιφέρει μείωση της περιουσίας. Π.χ. Αντικείμενο κλοπής μπορεί να είναι μία επιστολή, ένα αντικείμενο καθαρά συναισθηματικής αξίας, όπως φωτογραφία, κ.ά. Το αξιόποινο της κλοπής εν προκειμένω έγκειται στην προσβολή της εξουσίας του κυρίου του πράγματος να το διαθέτει κατ’αρεσκεία.

  • Aν αφαιρείται ξένο πράγμα όχι από τον κύριο αυτού αλλά από κάτοχο, στοιχειοθετείται κλοπή;

Κλοπή μπορεί να τελεστεί όχι μόνο εις βάρος του κυρίου αλλά και εις βάρος του κατόχου. Κατοχή είναι μία πραγματική κατάσταση και συνίσταται στην φυσική εξουσία επί του πράγματος με θέληση εξουσίασης αυτού.

  • Συνιστά κλοπή η αφαίρεση πράγματος από πρόσωπο που έχει αποβιώσει;

Η κατοχή παύει με τον θάνατο του κατόχου. Στην περίπτωση που το θύμα χάνει την ζωή του στο δρόμο π.χ. λόγω τροχαίου δυστύχηματος η αφαίρεση πράγματος εκ του θύματος δεν συνιστά κλοπή αλλά υπεξαίρεση σε βάρος των κληρονόμων του. Εκτός των περιπτώσεων που ο θάνατος επέρχεται σε νοσοκομείο ή ενώπιον προσώπων στα οποία περιέρχεται αμέσως η κατοχή.

  • Μπορεί η κλοπή να τελεστεί και δια τρίτου;

Η κλοπή δεν είναι ιδιόχειρο έγκλημα, δηλ. μπορεί να τελεσθεί και κατά έμμεση αυτουργία.Η Μαριάντζελα Φραγγή, είναι εν ενεργεία δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας από το 2020, με ενεργή απασχόληση και εκπροσώπηση στα δικαστήρια εντολέων επί ποινικών υποθέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2221181308 και e-mail: mariafr.lawoffice@gmail.com

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 131616223_3586906204724989_4341998669420592615_o-1024x558.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *