ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΖΩΩΝ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα αναπτύσσεται σε 10 άξονες:

  1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων:

Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα

Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση

Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια

– Ελευθερία από φόβο και αγωνία

Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης

2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση εντάσσονται σε μια ενιαία  πλατφόρμα συνεργασίας.

3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Προβλέπεται άδεια σε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου για 1 αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, με δήλωση υποψήφιων αναδόχων για τα νεογέννητα. 

Προβλέπεται επίσης άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις, με ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι κανόνας η υποχρεωτική στείρωση, ενώ τυχόν εξαιρέσεις θα μπορούν να υπάρξουν μόνο με ιατρική γνωμάτευση. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε ορίζοντα 5ετίας.

5. Αυστηροποιείται και διευρύνεται ο κατάλογος πράξεων κακοποίησης ζώων και τα σνυακόλουθα πρόστιμα.

6. Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.

8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.

9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.

10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 Νοεμβρίου του 2020, είχε επέλθει τροποποίηση ορισμένων άρθρων των Ν.1197/1981 και 4039/2013, τα οποία διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Όποιος κακοποιεί ζώα ή τα εγκαταλείπει έκθετα ή αδέσποτα τιμωρείται με ποινή του αρ. 8 του Ν.1197/1981.
  • Ο βασανισμός και η φόνευση ζώου ανάγεται  σε κακούργημα, έτσι όποιος τελεί αυτές τις πράξεις τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών, καθώς και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ έκαστη.
  • Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις περί μεταχείρισης ζώων συντροφιάς, εκτροφών, εργασίας αναφορικά με:
  • την διατροφή, διαβίωση και τιθάσευση(αρ.1)
  • προϋποθέσεις ευθανασίας (αρ.2)
  •  όρους χειρουργικής επέμβασης(αρ.3)
  •  προϋποθέσεις διεξαγωγής πειραμάτων (αρ.4) του Ν.1197/1981

 Τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες, το ύψος έκαστης των οποίων ορίζεται από δέκα (10) ως πενήντα (50) ευρώ.

Με την ίδια ποινή τιμωρούνται οι παραβάτες διατάξεων του Ν.4039/2012, σχετικά με:

  • Μέριμνα των ζώων συντοφιάς (κτηνιατρικές εξετάσεις, συνθήκες διαβίωσης, εγκατάλειψη), αρ.5 παρ.1 περ. γ΄ και ε΄
  • Εισαγωγή και εμπορία/ διατάξεων περί αναπαραγωγής/ συμμετοχή σε εκθέσεις ζώων που είναι ακρωτηριασμένα. (αρ.6 παρ.3 περ. γ΄ και δ΄ και αρ.7 παρ.4)

Σύμφωνα με την τροποποίση του αρ.16 του Ν.4039/2012, απαγορεύεται:

 H κακοποίηση και η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και

O φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμό, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμό. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

OΡΙΣΤΙΚΗ Η’ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΖΩΟΥ: Σύμφωνα με το αρ.19 του Ν.4049/2012, ο Εισαγγελέας δρώντας με γνώμονα το συμφέρον του ζώου μπορεί να αποφασίζει την αφαίρεση του ζώου από την κατοχή του παραβάτη σε ορισμένες εκ του νόμου περιπτώσεις (περ. γ΄ της παρ. 1 του άρθρου 5 και του άρθρου 16), οπότε και το ζώο παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική οργάνωση ή σωματείο. Ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.

Επίσης, υπό προϋποθέσεις μπορεί να διατάσσει την προσωρινή αφαίρεση του ζώου, όταν ο ύποπτος ή κατηγορούμενος δηλώνει ότι αναλαμβάνει το κόστος που συνδέεται με την αποκατάσταση της υγείας του ζώου, την κτηνιατρική φροντίδα και τη διαβίωσή του, όπως προκύπτει από παραστατικά, τα οποία του αποστέλλονται με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον εκάστοτε φορέα φιλοξενίας του ζώου.

Υπαρχει δυνατότητα η προσωρινή αφαίρεση να μετατραπεί σε οριστική, όταν ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος ή τρίτος που ενεργεί για λογαριασμό τους δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης της υγείας του ζώου, κτηνιατρικής φροντίδας και διαβίωσης.

ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ: Ο αρμόδιος Εισαγγελέας, όταν επιλαμβάνεται δημοσιεύματος ή καταγγελίας, μπορεί, έπειτα από επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο. Αν οι συνθήκες της παρούσας δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 και τις ειδικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους, ο αρμόδιος Εισαγγελέας καθορίζει με προσωρινή διάταξη του τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή του εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει να συμμορφωθεί.

Το αρ.21 παρ.7 του Ν.4039/2012, προβλέπει ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται στους παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς, εγγράφονται σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του δήμου και διατίθενται αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και δημοτικών κτηνιατρείων. Με την τροποποίηση αυτή επανακαθορίζεται ο τρόπος διάθεσης των εσόδων των δήμων αναφορικά με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Mαριάντζελα Φραγγή, Δικηγόρος, LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου με εξειδίκευση στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *