ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου επαφή κατά την οποία ένα ενήλικος ή μεγαλύτερος έφηβος, για να ικανοποιηθεί ή διεγερθεί σεξουαλικά, χρησιμοποιεί ένα παιδί.

Tα παιδιά δεν μπορούν να συναινέσουν. Για αυτό μία σεξουαλική δραστηριότητα εις βάρος ενός παιδιού αποτελεί όχι μόνο μία μη φυσιολογική και μη κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, αλλά και μία καθ΄όλα εγκληματική συμπεριφορά.

ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ ≠ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ

Παιδόφιλος είναι όποιος έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις ή διεγείρεται από ανήλικα παιδιά. Παιδεραστής είναι αυτός που ασελγεί σε ανήλικο.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας μέσω ασελγών προτάσεων για ασελγείς πράξεις ή χειρονομιών (π.χ. έκθεση γεννητικών οργάνων, γυναικείου στήθους,κ.ά.), 337ΠΚ
  • Αποπλάνηση ανηλίκου με τέλεση ασελγών πράξεων ή όταν ο ανήλικος εξωθείται ή παρασύρεται να γίνει μάρτυρας τέτοιων πράξεων, 339 ΠΚ
  • Τιμωρητέες υπό προϋποθέσεις, είναι και οι ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων, 339 ΠΚ
  • Χρήση ανηλίκου για παραγωγή παιδικής πορνογραφίας, 348Α ΠΚ

ΔΙΚΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ

Η δικανική αντιμετώπιση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης είναι αρκετά προβληματική.

Από την στιγμή που καταγγελθεί η σεξουαλική κακοποίηση, το θύμα θα χρειαστεί να καταθέσει αρκετές φορές σε διαφορετικές υπηρεσίες και ανά διαφορετικά στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Η γραφειοκρατία, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και οι συνθήκες ύπο τις οποίες λαμβάνονται αυτές οι καταθέσεις, σε αρκετές περιπτώσεις δεν συμβάλλουν στην κατάλληλη μεταχείριση των θυμάτων και κατ’επέκταση στην καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μελέτες δείχνουν πως η σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος ανηλίκων έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη υφίσταται κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με έρευνα της Europol.

Στην αυξητική αυτή τάση συνέβαλε η απομόνωση, η διαρκής συμβίωση των θυμάτων με τους θύτες, μιάς και τις περισσότερες φορές οι δράστες προέρχονται από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, η αυξημένη διαδικτυακή δραστηριότητα και ευρεία διάδοση εικόνων κακοποίησης μέσω του διαδικτύου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΟ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος των παιδιών έχουν προταθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα εξής για την περίοδο 2020-5:

  • Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού κέντρου για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση
  • Αύξηση μέτρων για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο
  • Εδραίωση δικτύου πρόληψης και δημιουργία εκστρατειών ευαισθητοποίησης
  • Κατοχύρωση ισχυρού νομικού πλαισίου καταπολέμησης σεξουαλικής κακοποίησης

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την υπόθεση της κ.Μπεκατώρου, δόθηκε οδηγία από την Εισαγγελία ΑΠ προς τους αρμόδιους Εισαγγελείς για την μεταχείριση καταγγελιών για αξιόποινες συμπεριφορές κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σύμφωνα με αυτήν, το πρώτο βήμα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος να προβεί σε καταγγελία.

ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑ: «ΑΦΑΝΕΣ» EΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ

Συγκεκριμένα, η παιδεραστία χαρακτηρίζεται ως ένα «αφανές» έγκλημα λόγω του μικρού ποσοστού καταγγελιών.

Ωστόσο, οι ψυχικές επιπτώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες) στην ζωή του θύματος είναι συχνά εμφανείς.

Σε κάθε περίπτωση το θύμα είναι το μόνο πρόσωπο που δεν φέρει καμία ευθύνη.

Δεν είναι το θύμα εκείνο το οποίο πρέπει να ζει φυλακισμένο στην σιωπή, με τις απεχθείς για το ίδιο μνήμες ως ψυχικές αλυσίδες, τιμωρούμενο από ένα βίωμα που δεν επέλεξε να ζήσει.

Αν κάποιος πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεων του, αυτός είναι ο/η δράστης και όσοι γνώριζαν και επέλεγαν την αποσιώπηση της εγκληματικής πράξης αντί της καταγγελίας.

Η παιδική κακοποίηση σε όλες της τις εκδοχές ακμάζει και τρέφεται από την κοινωνική αποσιώπηση. Γι’αυτό, είναι σημαντικό να καταγγέλουμε περιστατικά παιδεραστίας και πάσης φύσεως εγκληματικών πράξεων που τελούνται εις βάρος των παιδιών.

Είναι ευθύνη όλων μας να φέρουμε στο φως αυτές τις σκοτεινές και ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις και όσους τις τελούν.

Mαριάντζελα Φραγγή, Δικηγόρος, LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου με εξειδίκευση στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *