ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ: AΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ #1

Μία εκ των θεμελειωδών αρχών της ποινικής δίκης είναι “η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας“.

Ουσιαστική αλήθεια σημαίνει όχι μόνο αναζήτηση στοιχείων ενοχοποίησης αλλά και στοιχείων που αποδεικνύουν την αθωότητα του κατηγορουμένου, με σκοπό την ανεύρεση του αληθινά ενόχου o οποίος και διέπραξε την αξιόποινη πράξη.

Αντίθετα, στην πολιτική δίκη αναζητάται η «τυπική» αλήθεια. Αυτό συμβαίνει λόγω της απαλλοτριωτής φύσης των δικαιωμάτων που ασκούνται σύμφωνα με την αρχή της ελεύθερης διάθεσης των ιδιωτών.

Στην ποινική δίκη, ωστόσο, διακυβεύονται βαρύνουσας σημασίας συμφέροντα. Εξαιτίας αυτού, η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας είναι κρίσιμο ζήτημα, κάτι που διαφαίνεται και από μία σειρά διατάξεων ποινικής δικονομίας (239 παρ.2, 274 εδ.β’, 327 παρ. 1 εδ.α, 490).

Επίσης, από την «αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας» απορρέει πλείαδα βασικών αρχών της ποινικής δίκης όπως η αρχή της αυτεπάγγελτης εκδίκασης της υπόθεσης, αυτεπάγγελτης διεξαγωγής της δίκης,  αυτεπάγγελτης συγκέντρωσης αποδεικτικού υλικού.

Ωστόσο, η «αρχή αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας» δεν απολαμβάνει ρητής συνταγματικής κατοχύρωσης ούτε στο Σ.96 παρ.1, 25 παρ.1. Κάτι που θα ήταν ζωτικής σημασίας να σημειωθεί στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, τις περισσότερες φορές στην πράξη η «αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας» κάμπτεται από άλλες αρχές, όπως η «αρχή της ταχείας διεξαγωγής της δίκης», της δημοσιότητας, σκοπιμότητας, κ.ά.

Mαριάντζελα Φραγγή, Δικηγόρος, LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου με εξειδίκευση στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *