ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά ορισμένα από τα βασικά δικαιώματα του θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης.

– Σε περίπτωση που η σεξουαλική παρενόχληση προέρχεται από τον εργοδότη:

Έχουμε καταχρηστική άσκηση διευθυντικού δικαιώματος, που επιφέρει μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Η βλαπτική αυτή μεταβολή δύναται να ερμηνευθεί ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη (αρ.7, Ν.2112/1920). Έτσι, o παθών μπορεί να αξιώσει αποζημίωση απόλυσης.

Documents about Workplace harassment in a court.

– Αν η σεξουαλική παρενόχληση τελείται από προϊστάμενο όργανο ή συνάδελφο, το θύμα οφείλει να καταγγείλει το περιστατικό στον εργοδότη. Ο εργοδότης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 76/207/ΕΟΚ, έχει υποχρέωση πρόνοιας απένταντι στον καταγγέλοντα εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, τα οποία διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και ασφάλεια του εργαζομένου.

Αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση πρόνοιας και δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα από τον εργοδότη, υφίσταται καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος εκ μέρους του, και ως εκ τούτου μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

– Σύμφωνα με το αρ.9 του Ν.3488/2006, απαγορεύεται η απόλυση του εργαζομένου ως μέσο εκδίκησης του εργοδότη επειδή ο εργαζόμενος δεν ενέδωσε στην σεξουαλική  ή άλλη παρενόχληση σε βάρος του. Σε περίπτωση τέτοιας απόλυσης, το θύμα δικαιούται αποζημίωσης.

– Ενδέχεται να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση που συντρέχουν και οι προϋποθέσεις του ΠΚ 337 §1, το οποίο προβλέπει ότι «όποιος με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρέπεια άλλου στο πεδίο της γενετήσιας ζωής του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή».

Συγκεκριμένα στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου, ορίζεται ότι «όποιος τελεί την πράξη της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, εκμεταλλευόμενος την εργασιακή θέση του παθόντος ή τη θέση προσώπου που έχει ενταχθεί σε διαδικασία αναζήτησης θέσης εργασίας διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι (6) μήνες μέχρι τρία (3) έτη και με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ».

– Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος δύναται να ασκήσει αγωγή για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, καθώς συντρέχει προσβολή της προσωπικότητάς του. Εν αντιθέσει με τα οριζόμενα κατά τον ΠΚ, δεν προϋποτίθενται ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις για ασελγείς πράξεις για την στοιχειοθέτηση ηθική βλάβης. Εδώ η βλάβη έγκειται σε συμπεριφορές και πραγματικά γεγονότα που δημιουργούν διάκριση οφειλόμενη στο φύλο του εργαζομένου.

  • “Νομικός Ορισμός της Σεξουαλικής Παρενόχλησης” μέσα από παραδείγματα δικαστικών υποθέσεων, εδώ.
  • “Ψυχολογικές Επιπτώσεις Σεξουαλικής Παρενόχλησης” της Ψυχολόγου Αλεξάνδρας Παυλέτση, εδώ.

Mαριάντζελα Φραγγή, Δικηγόρος, LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου με εξειδίκευση στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *