ΜΗΝΥΣΗ, ΕΓΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ

Κατ΄αρχάς οι όροι έγκληση και μήνυση αφορούν την ποινική διαδικασία ενώ ο όρος αγωγή την διαδικασία επί πολιτικών δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα την έγκληση την υποβάλλει ο ίδιος ο παθών (51 ΚΠΔ, ν.4620/2019)ενώ την μήνυση την υποβάλλει τρίτος για πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως ή που πληροφορήθηκε κατά οποιονδήποτε τρόπο, κατά 42 ΚΠΔ του ν.4620/2019.

Παράδειγμα 1:

Ο Α διαπράττει κλοπή σε μαγαζί. Τον βλέπει η Β και υποβάλλει μήνυση ενώπιον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή ανακριτικών υπαλλήλων, εν προκειμένω κατά του Α. Η Β δεν είναι παθούσα-φορέας του εννόμου αγαθού που προσβλήθηκε.

Αν όπου Β, ήταν η ιδιοκτήτρια του μαγαζιού θα μιλούσαμε για έγκληση μίας και εκείνη θα ήταν η αμέσως θιγόμενη- φορέας του εννόμου αγαθού της ιδιοκτησίας, το οποίο και προσεβλήθη

Παράδειγμα 2:Γρονθοκοπεί ο Α τον Β, τότε ο Β ως παθών έχει δικαίωμα να υποβάλλει έγκληση κατά του Β για σωματική βλάβη.
* Η έγκληση/μήνυση μπορεί να υποβληθεί και κατά αγνώστου

Παράδειγμα 3(πολιτική διαδικασία):

Θέλω να διώξω τον μισθωτή μου από το διαμέρισμα που του ενοικιάζω γιατί δεν μου έχει πληρώσει τα ενοίκια για 5 μήνες. Δεν υποβάλλω μήνυση αλλά καταθέτω αγωγή εξώσεως.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:
Η μήνυση/έγκληση υποβάλλονται κατά την ποινική διαδικασία που ρυθμίζεται από τον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αποσκοπούν στην ηθική λύτρωση του θύματος και τον σωφρονισμό του δράστη.

Mαριάντζελα Φραγγή, Δικηγόρος, LLM Εμπορικού και Εταιρικού Δικαίου με εξειδίκευση στον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

Μια σκέψη στο “ΜΗΝΥΣΗ, ΕΓΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *